Nie macie pomysłu na świąteczny prezent dla najbliższych? A może chcecie wprowadzić coś nowego do waszego codziennego menu? Mamy na to sposób! Oto ranking najciekawszych książek kucharskich – pisze Kamila Nowicka.


#1: Cuda z piernika. Wyczaruj bajkowe święta.

cuda-z-piernika-wyczaruj-bajkowe-swieta-b-iext36440642

Autor: Opracowanie zbiorowe
Liczba stron: 112
Wydawnictwo: Buchmann

Jest to idealna propozycja dla smakoszy świątecznych wypieków. Znajdziecie w niej sposoby na piernikowe ozdoby choinkowe, przepisy na lukry i polewy, a nawet na domki piernikowe. Niech zapach aromatycznych przypraw korzennych rozniesie się po całym domu i przyprawi każdego o świąteczny zawrót głowy!


#2: Fotografia kulinarna dla blogerów

fotografiakulinarnadlablogerowAutor: Matt Armendariz
Liczba stron: 196
Wydawnictwo: Helion

Ten tytuł od razu wpadł mi w oko. W dobie smartphonów, aplikacji oraz innych wymysłów techniki, istnieje zjawisko fotografowania wszystkiego – włącznie z jedzeniem. Dzięki tej książce dowiecie się jaki dobrać kadr, obiektyw lub filtr, aby wydobyć piękno widniejące na talerzu. Idealna propozycja dla początkujących blogerów kulinarnych.


#3: Fit słodkości. Naturalnie słodkie i zdrowe.

fit-slodkosciAutor: Kinga Paruzel
Liczba stron: 250
Wydawnictwo: Burda Publishing Polska

Coraz bliżej do Sylwestra, a to oznacza, że niedługo zaczniemy nowy rok. Wraz z nim przychodzą postanowienia. Drogie Panie (a może i Panowie?), od razu uspokajam. Jeżeli nie możecie zrezygnować ze słodyczy, a chcecie utrzymać dietę, mam dla was mały poradnik. Kinga Paruzel stworzyła tę książkę w ramach własnej walki o piękną sylwetkę oraz z pasji do wypieków i fotografowania.  Sama autorka mówi, że zawarte w niej przepisy są diabelsko pyszne i anielsko zdrowe, więc jeżeli nie wyobrażacie sobie dnia bez słodkości (pomimo diety!) to to jest idealna pozycja dla was.


#4: Kuchnia Matki Boskiej. Co jadł Jezus, Maryja, apostołowie…

przepisy-maryja

Autor: Marek Szołtysek
Liczba stron: 96
Wydawnictwo: Śląskie ABC

A teraz propozycja zupełnie z innej beczki. Marek Szołtysek, śląski pisarz i dziennikarz, stworzył książkę, która jednocześnie jest utrzymana w tematyce religijnej, jak i kulinarnej (sic!). Przedstawia różne wątki, które wskazują na to, co jedli Jezus, Maryja oraz apostołowie. Znajdziecie w niej przepisy, przykładowo na przysmak króla Dawida czy cukierki św. Jana, więc jeżeli interesujecie się historią tamtych czasów oraz teologią, to polecam do niej zajrzeć!


#5: Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą

co-mi-dolegaAutor: Bożena Kropka
Liczba stron: 288
Wydawnictwo: Znak

Męczą was stałe bóle głowy, zmęczenie i drażliwość? Lekarze rozkładają ręce i nie wiedzą co wam dolega? Polacy coraz częściej narzekają na choroby cywilizacyjne, a mało z nich wie, że w dużym stopniu wynika to z diety, którą stosujemy.  Dzięki tej książce nauczysz się rozpoznawać niepokojące symptomy i je leczyć oraz dowiesz się, o jakie badania ewentualnie prosić lekarzy.


#6: Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni.

pysznosci-kulinarne-pomysly-dla-malych-szefow-kuchni-b-iext44404219

Autor: Anna Starmach
Liczba stron: 160
Wydawnictwo: Znak Literanova

Nie macie pomysłu jak kreatywnie spędzić czas ze swoim dzieckiem lub młodszym rodzeństwem? Sięgnijcie po tę pozycję! Anna Starmach, znana jurorka z programu Master Chef stworzyła kolejną książkę, tym razem dla młodszych wielbicieli gotowania. Dzięki niej dzieci nauczą się częściowej samodzielności w kuchni, a przy okazji sprawicie sobie i rodzinie mnóstwo zabawy i radości.


#7: Gotuj z nami. Smacznie, tanio i szybko!   

gotuj-z-nami

Autor: Ewa Chodakowska, Tomasz Woźniak
Liczba stron: 100
Wydawnictwo: Edipresse Polska S.A.

Autorki tej książki chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Ewa Chodakowska zachęciła już wiele Polek do zdrowego trybu życia. Od kilku sezonów, razem z Tomkiem Woźniakiem, prowadzą program kulinarny w telewizji, a teraz przyszedł czas na wersję papierową. On wprowadził swój kunszt kulinarny, a ona tajniki zdrowego żywienia oraz diety. Jeżeli chcecie przygotować szybkie posiłki, a przy okazji zdrowe i lekkie, to zajrzyjcie do niej.


#8: Ale ciacho

ale-ciacho

Autor: Damian Kordas
Liczba stron: 216
Wydawnictwo: Burda Publishing Polska

Damian Kordas, uczestnik programu Master Chef oraz student Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zabierze was w świat słodkości. W jego najnowszej książce możemy znaleźć przepisy na najróżniejsze ciasta, bezy czy musy owocowe. Pełen pasji młody kucharz zestawia ze sobą produkty, którzy inni nie mieliby odwagi ze sobą połączyć. Zachęca do eksperymentowania w kuchni i zapewnia, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa.


#9: Gotuj zdrowo dla całej rodziny

gotuj-zdrowo-dla-calej-rodziny

Autor: Jamie Oliver
Liczba stron: 286
Wydawnictwo: Insignis

Chyba każdy z nas kocha domową kuchnie. Nie bez powodu mówi się, że coś smakuje „jak u mamy”. Polskie potrawy, choć często smaczne, są niestety niezdrowe. Ale nie martwcie się, z pomocą przychodzi Jamie Oliver. Brytyjski kucharz od wielu lat promuje ekologiczną żywność, jednocześnie walcząc z fast foodami i otyłością społeczeństwa. Jego najnowsza książka zachęca do gotowania smacznych, ale i zdrowych posiłków, niezależnie od tego, czy jadasz sam, z rodziną czy z przyjaciółmi.


#10: Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku.

Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 104
Wydawnictwo: Insignis

A teraz coś dla wielbicieli włoskich smaków. Książka zawiera około 50 przepisów na szybkie i proste dania, zaczerpnięte z „biblii” włoskich smaków „Srebrna Łyżka” (Il cucchiaio d’argento). Wszystko zilustrowane jest w formie komiksu. Ponadto, znajdziecie w niej wprowadzenie do kuchni włoskiej oraz informacje o krajobrazie i klimacie panującym we Włoszech.

Autor | Kamila Nowicka