Wyrazisty smak i sporo leczniczych właściwości. Mało kto zdaje sobie sprawę, że obchodzi swoje własne święto. Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili – 3 lipca. Czy jednak tylko warzywo kojarzy nam się z tym dnie? 

Dziesięć różnych rodzajów i smaków. Popularna papryczka chili ma aż 10 odmian. Aji, Cayenne, którą bardziej znamy z pieprzu Cayenne, Naga Jolokia, Jalapeno, Malagueta, Piri-Piri, Rocoto, Scotch Bonnet, Tabasco – jest głównym składnikiem sosu Tabasco i reszcie Trinidad Scorpion Butch T. Jak widać jest tego całkiem sporo.

Warto wiedzieć, że oprócz wielu smaków, ma także wiele wartościowych dla nas składników. Znajdująca się w jej owocach kapsaicyna wspomaga produkcję soków żołądkowych, co uławia nasze trawienie. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duża jej ilość może podrażnić błonę śluzową  żołądka.

Z czym jeszcze kojarzy się Czerwona Ostra Papryczka Chili?

Odpowiedź jest prosta! Red Hot Chili Peppers. Kalifornijska grupa grająca funk rocka. Powstała w Los Angeles w 1983 roku. Obecny skład grupy tworzą wokalista Anthony Kiedis, gitarzysta Josh Klinghoffer, basista Michael „Flea” Balzary i perkusista Chad Smith. Zespół ma na swoim koncie aż 11 albumów, z czego największą popularność przyniósł z pewnością wydany w 1999 roku Californiacation. Tytułowa piosenka szybko podbiła serca fanów na całym świcie, stając się flagowym numerem amerykańskich muzyków.

Przed Wami dwie drogi, jak uczcić ten dzień. Zjedźcie ostry obiad, odpalcie Red Hotów albo, najlepiej – jedno i drugie!


Autor: Zuzanna Kuczyńska
Zdjęcie: Instagram