Nie wyobrażasz sobie, żeby zacząć dzień bez kubka gorącej herbaty? Wypijasz jej spokojnie po kilka dziennie, a półki w twojej kuchni są pełne różnych jej rodzajów? Te warsztaty są właśnie dla ciebie! Na spotkaniu dowiesz się między innymi, w jaki sposób odpowiednio parzyć herbatę czy jak klasyfikować ją według gatunków.

Warsztaty poprowadzi 26 stycznia 2018 roku Piotr Mońka. Herbatą zajmujący się na co dzień od 8 lat, współzarządzający siecią herbaciarni Czajownia, która jest gałęzią czeskiej marki Dobra Cajovna, założonej przez Towarzystwo Miłośników Herbaty z Pragi. Mońka odbył wiele szkoleń, dotyczących ceremonii herbaty między innymi w Korei i Japonii. Podczas warsztatów przekaże swoją wiedzę na temat przyrządzania tego wyjątkowego naparu. Aby wyciągnąć najlepsze walory z herbaty, ważne jest wszystko. Począwszy od odpowiedniej temperatury wody, przez ilość użytych liści, po czas parzenia. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję przyrządzić kilkanaście rodzajów herbaty wszystkich kolorów z wykorzystaniem różnych naczyń.

Start: godzina 18:30, Pracownia FTT, ul. Łokietka 6 we Wrocławiu. Bilety w cenie 180 zł.

 


Autor: Oliwia Rybiałek
Zdjęcie: www.pixabay.com