Wszyscy kochamy lody. Szukamy już nie tylko tych smacznych i tanich, ale przede wszystkim zdrowych. Z okazji Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych, obchodzonego 24 marca, przyjrzyjmy się najnowszym trendom lodowym. Jaki jest sekret pysznych, zdrowych lodów i na jakie składniki warto uważać – przyjrzała się Paula Natanek. 

Wiosna nadchodzi wielkimi krokami, a z nią pojawia się ochota na lody. Kolejki w lodziarniach wydłużają się z każdym dniem. Korzystając z ładnej pogody, wychodzimy na spacery z obowiązkowym przystankiem na lodowe słodkości.  Smaczne i tanie – tylko tego do niedawna wymagała większość z nas. Wraz ze wzrostem świadomości zdrowotnej Polacy stali się bardziej zainteresowani tym, co jedzą. Odpowiadając na nowe potrzeby klientów, duża część lodziarni postawiła na naturalne składniki i własną produkcję.

Lody rzemieślnicze opanowały cały Wrocław. Obecnie większość lodziarni reklamuje się jako naturalne, czyli nie korzystające przy produkcji ze sztucznych składników. W ofercie mają zwykle tylko kilka smaków, a ich składy opierają się na bazie mlecznej lub wodnej i świeżych owocach, czekoladzie czy nasionach wanilii.


Krasnolód, lodziarnia działająca od 2015 roku, serwuje jedne z najpyszniejszych lodów w mieście. Mają trzy smaki podstawowe: mango z marakują, śmietankę i belgijską czekoladę oraz dwa specjalne, nie występujące na co dzień. Robione są faktycznie z samych naturalnych składników. Obsługa przestrzega jednak przed wafelkami. Te zawierają dwa szkodliwe barwniki: E 150, czyli karmel amoniakalno-siarczanowy i E 152, inaczej czerń 7984. Dla zdrowia lepiej zatem wybrać kubeczek.

Adres: ul. Komuny Paryskiej 10 i Włodkowica 25, Wrocław

 


Mroźne lody naturalne przy Kołłątaja zachęcają klientów atrakcyjną ofertą smakową, jak i solidnymi porcjami. W ofercie zawsze mają przynajmniej jeden sorbet – dla tych z nietolerancją laktozy. Zdradzili nam też, czy klienci interesują się składem lodów.

– Zainteresowanie jest niewielkie. Najczęściej pytają ci w wieku czterdzieści plus. Głównie o cukier, bo chcą go jak najmniej i czy nasze lody są na bazie śmietanki czy wody. Laktoza i orzeszki to najczęściej występujące alergeny, których unikają.

Adres: ul. Kołłątaja 22, Wrocław


 

Nice creamnaturalne lody mrożone ciekłym azotem. Kompozycja smaków to atrakcja sama w sobie. Najpierw wybieramy bazę: mleko krowie, sojowe zwykłe i bez cukru lub sorbet, a następnie trzy pozostałe składniki. Tutaj bądźmy ostrożni – o ile świeże owoce faktycznie są zdrową opcją, to fudżeliny, ciastka czy żelki mają już dużo sztucznych dodatków i lepiej ich unikać.  Lody robione są na naszych oczach, więc mamy pewność, że poza tym, co sami wybraliśmy, nie ma w nich żadnych niepożądanych składników.

Adres: ul. Kuźnicza 59/60, Wrocław

 


Możecie z czystym sumieniem wybrać się na lody naturalne. Jeśli macie alergię pokarmową, dopytajcie, czy dany smak nie zawiera szkodliwych dla was alergenów. Sztuczne substancje występują najczęściej w wafelkach i innych dodatkach, wiec lepiej ich unikać. Smacznego!

 


Autor: Paula Natanek
Zdjęcie: pixabay.com