Kolejne nietypowe święto. Tym razem obchodzimy Światowy Dzień Ciasta Marchewkowego. Świętuj i to z najprostszym z przepisów.

Nie każdy wie, że było znane już w średniowieczu. Marchewka posiada wysoką zawartość cukru, który wtedy nie należał do tanich składników. Warzywo to stawało się więc często podstawą wszelkich wypieków. Dopiero jednak podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii stało się bardzo popularne i tak zostało do dziś. Nieco później, bo w latach 60. moda ta trafiła za ocean do Stanów Zjednoczonych.

3 lutego przypada jego uroczyste święto. Jeśli ktoś z Was chciałby uczcić je godnie, służymy pomocą. Aby tego dokonać będziecie potrzebować:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Marchewki należy obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, później powoli dolewać olej. Na koniec dodać mąkę z przyprawami i cynamonem. Wymieszać i dodać startą marchewkę. Całość przelać do formy i piec w 180 stopniach przez około 45 – 55 minut. Smacznego!


Autor: Zuzanna Kuczyńska
Zdjęcie: Instagram