Tę słodkość lubią chyba wszyscy. Większości kojarzą się z wakacjami i koloniami z czasów podstawówki. Jak się okazuje, mają one nawet swoje własne święto. Gofry – 25 marca musicie zjeść chociaż jednego!

Święto świętem, ale jak powstały, kiedy właściwie stały się popularne i jak je zrobić?

Dawno, dawno temu…

Mało kto wie, że gofry narodziły się w belgijskim Liege już w XVIII wieku. Przepis na gofry wymyślił tamtejszy szef kuchni jednego z biskupów, któremu znudziły się inne łakocie. Wtedy je wymyślono, jednak największą sławę otrzymały dzięki Wystawie Światowej, która w 1958 roku zawitała do Brukseli. Od tego czasu oczy całego cukierniczego świata były skierowane właśnie na nie.

Kiedyś vs dziś

Ta tradycja szybko zmieniła się w coś, co dziś mijamy w drodze na plaże. Obecnie chyba każdy się ze mną zgodzi, że gofry to przede wszystkim jedna z wielu nadmorskich atrakcji. Choć nieco obdarta z kościelnych zwyczajów, to nadal mająca swój urok. Nigdy nie zapomnę smaków pierwszego gofra, którego kupiłam sama na koloni bez czujnych oczu rodziców. Zdecydowanie łatwiej byłoby mi powiedzieć, czego ten gofr nie miał, niż to co na nim było. Śpiączka cukrowa gwarantowana. Taki urok dziecięcych wyjazdów.

Jak je zrobić?

Ciasto na gofry to nic innego jak podrasowane ciasto naleśnikowe. Oprócz jajek, mleka i mąki w dowolnych proporcjach powinno się dodać także cukier puder, trochę oleju i cukier wanilinowy.

Niby najważniejsza w zrobieniu gofra jest gofrownica. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jeśli ją macie to śmiało, możecie jej użyć, mając pewność, że to najwłaściwszy sposób. Mój przyjaciel jednak kiedyś szybko mnie uświadomił, że do zrobienia dobrych gofrów wystarczy  także sprawny toster. Byle nie taki, z którego grzanki wyskakują. Wtedy może być mały problem. Jeśli natomiast posiadacie dobry toster, to spokojnie możecie go użyć. Enjoy!

Znalezione obrazy dla zapytania gofr memy


Autor: Zuzanna Kuczyńska
Zdjęcie: Pixabay.com