Zawierają dużo witamin, są słodkie i smaczne, a latem królują w naszych jadłospisach! Mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców, który przypada 1 lipca, a także własne tajemnice, o których w większości nie wiemy.

Owoce są źródłem wielu witamin i nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Najczęściej sięgamy po nie latem. Gdy na dworze temperatury dochodzą nawet do 35 stopni, owoce skutecznie mogą stać się podstawą naszych posiłków. Koktajl, sałatka owocowa czy lody z owocami – wszystko proste i szybkie do przyrządzenia, a jednocześnie słodkie i lekkie.

Owoce to jeden z niezbędnych elementów w jadłospisie każdego człowieka. Są tak ważne, że mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców obchodzony 1 lipca. To również dobra okazja, żeby dowiedzieć się o owocach czegoś nowego.

Truskawka

Owoc ten potocznie nazywany jest truskawką, w rzeczywistości to mieszanka dwóch rodzajów poziomek! Zwana jest również poziomką ananasową lub wieloowocową. To też jedyny owoc, który ma nasiona na zewnątrz.

Truskawki

Cytryna

Może służyć jako bateria. Wystarczy, że wbijemy w nią dwa gwoździe – cynkowany i miedziowy. W ten sposób jesteśmy w stanie wygenerować 0,5 V. To niewiele, ale jeśli połączymy ze sobą kilka cytry, możemy zasilić kalkulator lub diodę.

Cytrynowa bateria

Banan

Skórka od banana może mieć jeszcze inne wykorzystanie niż powszechnie znany żart z kreskówek. Z powodu dużej ilości potasu, świetnie sprawdza się przy polerowaniu skórzanych butów. Oczyszcza i nawilża skórę, może pomóc też w usunięciu niewielkich przebarwień.

Banan

 

Nie owoce, a warzywa…

Melon i arbuz to dwa warzywa, które mylnie brane są za owoce. Oba należą do rodziny dyniowatych. Melon tak naprawdę jest jednym z rodzajów ogórka, przez którego słodki miąższ mylnie postrzegany jest jako owoc.

 


Autor: Oliwia Stasiak
Zdjęcia: pixabay.com