Jedni pomyślą samo zdrowie, a drudzy największy kulinarny koszmar dzieciństwa. Pewnie mają rację, ale czy tylko to za nami przemawia? Kolejnym nietypowym świętem na naszej mapie jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który obchodzimy 26 marca.

Gdy na pytanie jaka jest Twoja ulubiona potrawa odpowiadam – byle co, byle ze szpinakiem, zawsze widzę niemałe zdziwienie na twarzy moich rozmówców. Dlaczego?

Pewnie dlatego, że konkurował z popularnym Ramenem, nigdy nie gasnącym w moich ustach smakiem domowej lasagni czy tradycyjnymi pierogami mojej mamy. Jak wobec tych dań mogłam w ogóle pomyśleć o kilku zielonych liściach, które dla większości nie mają żadnego wyrazistego smaku.

Szczegół tkwi w prostocie

Sam szpinak bez odpowiedniego doprawienia rzeczywiście nie porwie naszych kubków smakowych. Kilkoma rzeczami możemy jednak sprawić, że pozostanie z nami na długo. Ostatecznie zawsze wygrywa wielka trójka.

Czosnek + masło + sół = szpinak, jakiego nie zapomnicie

Dla tych mniej odważnych polecane jest dodanie łyżki majonezu, wtedy jego konsystencja i smak wydają się jeszcze bardziej delikatne.

Na co komu szpinak?

Wiesz już jak sprawić, że miał wyrazisty smak, ale właściwie po co go jeść? Szpinak jest przede wszystkim dobrym źródłem błonnika i witamin C, A, E, B6, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Czyli wszystkiego, co warte uwagi. Chroni nasz organizm przed miażdżycą i posiada właściwości antynowotworowe. Dzięki dużej zawartości magnezu może sprawić, że zredukujemy poziom stresu, co zwłaszcza w dzisiejszym świecie wydaje się być kuszące. Nie jest jednak polecany dla osób cierpiących na zaburzenia układu moczowego, zapalenie stawów czy reumatyzm.

Co właściwie z nim zrobić?

Jakie danie możemy wykonać przy pomocy naszego bohatera? Dla mnie odpowiedź zawsze będzie jedna – pierogi ze szpinakiem. Choć oczywiście istnieją tysiące pomysłów na przygotowanie tego warzywa, to ten smak przemawia do mnie najbardziej. Co jednak zrobić, gdy nie jesteśmy fanami tradycyjnych pierogów?

Naleśniki ze szpinakiem, koktajli, tarta szpinakowa, makaron ze szpinakiem, sałatka ze szpinaku. Tak, jak wspomniałam, pomysłów jest wiele. Wybierzcie coś dla siebie i uczcijcie Międzynarodowy Dzień Szpinaku.

Szpinak bywa niewdzięcznym daniem


Autor: Zuzanna Kuczyńska
Zdjęcie: pixabay.com