Jak wygląda stół wigilijny na Białorusi? Zachowujemy tradycje i gotujemy kutię – pisze Katsiaryna Brashko.

Po pierwsze to zależy od rodziny. Warto też podkreślić, że na Białorusi większość społeczeństwa to prawosławni, dlatego Wigilię Bożego Narodzenia obchodzimy 6 stycznia. W niektórych domach starają się zachowywać tradycje i przekazywać je młodemu pokoleniu, w innych rodzinach obchodzą tylko Boże Narodzenie. Wszyscy zbierają się razem i jedzą zwykłe potrawy. Oczywiście znajdą się tacy, którzy w ogóle nie obchodzą tego święta.

 Jak wygląda wigilijny stół u tych, co wierzą i zachowują tradycje?

Wieczorem 6 stycznia rodzina zasiada do kolacji. Stół zasłany jest białym obrusem, który symbolizuje czystość. Pod obrus kładzie się siano. Zapach siana jest jednym z symboli tego święta. Na stole zazwyczaj jest dodatkowy talerz i sztućce. W taki sposób prawosławni pokazują, że się ucieszą, jeśli przyjdzie Jezus Chrystus albo jego wysłannik. Musi być też zapalona świeczka.

Na początku wigilijnej kolacji czyta się modlitwę, uczestnicy dzielą się przyniesioną z cerkwi prosforą (w kościele prawosławnym pieczywo wytwarzane z mąki, wody, soli i zakwasu), popijając ją łykiem święconej wody. Dopiero wtedy przystępuje się do jedzenia wigilijnych potraw. Na stole powinno ich być 12.

Co obowiązkowo znajdzie się na stole wigilijnym? Po pierwsze to kutia. To główne danie. Kutię można gotować z różnych kasz, ale najlepiej z kaszy jęczmiennej. Zwykło się przygotowywać ją wcześniej – 5 stycznia. To danie, od którego zaczyna się kolację. Po drugie to wzwar. Jest to gęsty kompot z suszonych owoców. Żeby kompot był gęstszy i można było jeść go łyżką, dodaje się dużo suszonych owoców. I po trzecie na stole na pewno się znajdą łamańce. To cieńkie kwadraty z chudego ciasta. Łamańce je się z syropem, którego składnikami są mak, miód, cukier i czasem woda. Oprócz tradycyjnych wigilijnych potraw na stole na pewno muszą być też ziemniaki, chleb, grzyby, ogórki, pomidory, marchew i kapusta. Na Boże Narodzenie stół wygląda podobnie, tylko pojawiają się mięsne dania.

Autor | Katsiaryna Brashko

  • Zdjęcie | Bobosh / flickr.com