Zdarza się, że wychodzimy ze znajomymi na jakieś wydarzenie. Słońce świeci, żar leje się z nieba i od razu przychodzi nam na myśl, by ugasić pragnienie zimnym piwem. Gdy już namierzymy odpowiednią strefę, okazuje się, że w ofercie mają same piwa rzemieślnicze. Jak, będąc laikiem, wybrnąć z sytuacji? W Dzień Piwa i Piwowara prezentujemy krótką ściągawkę, która pomoże wybrać najbliższy Waszym ulubionym smakom trunek.

Nie każdy musi znać się na piwach rzemieślniczych i nie każdy musi być ekspertem, żeby wybrać z tej półki coś, co mu zasmakuje. Jak więc to zrobić?

Jasny grom i Sabat czarownic. Jak ugryźć piwa rzemieślnicze?

Możliwości jest kilka. Pierwsza, najprostsza to spróbować. Często jednak nie mamy tyle czasu, odporności alkoholowej i pieniędzy, żeby przetestować wszystkie dostępne smaki. Nie oszukujmy się, piwa rzemieślnicze są droższe od tych sklepowych. Poszukiwanie właściwego smaku może więc zająć.

Druga opcja pojawia się, kiedy jesteśmy ze znajomymi w pubie. Możemy wtedy zapytać barmana, co mógłby nam polecić. W lokalach, gdzie podawane jest wyłącznie piwo rzemieślnicze ludzie stojący za barem są kompetentni i z reguły pomocni.

Inaczej rzecz ma się na większych eventach na otwartej przestrzeni. Tam obsługa jest zazwyczaj przyjmowana wyłącznie na daną okoliczność i często nie wie czym różni się jedno sprzedawane piwo od drugiego. Możemy co najwyżej spróbować czy odpowiada nam konkretny, ten czy inny, nalewany trunek.

Przed Wami możliwość trzecia – kieszonkowy przewodnik po rodzajach piw rzemieślniczych. Gdy nie będziecie mieć pod ręką wykwalifikowanego doradcy czy odpowiedniej sumy w kieszeni na wypróbowanie wszystkich dostępnych wariantów smakowych, pomoże Wam zawęzić pole poszukiwań Waszego piwnego Złotego Graala.

APA, IPA i te inne obce wyrazy. Łyk wiedzy dla laika

Zacznijmy od początku. Piwo powstaje na drodze fermentacji. Mamy więc fermentację górną i dolną. Piwo górnej fermentacji powstaje w wyższej temperaturze (18-25 stopni Celsjusza), nie wymaga chłodzenia i ma bogaty smak i aromat. Nazywamy je Ale (wymawiane: ejl).

Piwa fermentacji dolnej powstają z drożdży aktywnych w niższych temperaturach (5-10 stopni Celsjusza). Mają bardziej orzeźwiający, czystszy i pełniejszy smak o delikatnej goryczce. Są to Lagery.

Dalej mamy tajemniczo brzmiące skróty APA i IPA. Oba należą do rodziny Ale, piw górnej fermentacji. APA (American Pale Ale), czyli jasne ale produkowane z amerykańskich składników. Kolor jasnozłoty do ciemnobursztynowego, w smaku przewaga goryczki i chmielu. Często wyczuwalny także smak cytrusów.

IPA (India Pale Ale) nazywane też AIPA (American India Pale Ale) mają większe nachmielenie i bardziej wyraźną goryczkę. W aromacie tych jasnych piw oprócz chmielu można wyczuć też nuty kwiatowe, żywiczne i owocowe.

Do piwnego gatunku Ale należy także typ Stout, przez niektóre szkoły zamiennie nazywany Porterem. Stout to reprezentant piw ciemnych. Wyczuć w nim można nuty czekolady, kawy i kakao. Jest stosunkowo mało gazowane, o pięknym aromacie.

Z kolei do piw dolnej fermentacji, oprócz klasycznych Lagerów, zaliczamy Pilsnery. Bardzo jasne, klarowne i orzeźwiające. W smaku mocno goryczkowe i wytrawne. W aromacie wyczuwalne także nuty kwiatowe.

Wśród rodziny Lagerów znajdziemy także piwa marcowe. Jasne, lecz o wyraźnym karmelowym smaku, co charakterystyczne dla piw ciemnych. Słodowość dominuje nad goryczą chmielu. W porównaniu z Pilsnerami są bardziej treściwe i mocniejsze.

Poszczególnych odmian w każdym z typów jest znacznie więcej. Często widać to już w nazwie, która może nieco utrudnić sklasyfikowanie danego piwa (np. Double India Pale Ale) lub całkowicie zgubić laika (Mango Wheat czy Oud bruin).

Wtedy możecie poratować się internetowym katalogiem piw. Wpisując w wyszukiwarkę nazwę piwa, znajdziecie informacje o jego typie, zawartości alkoholu, kraju pochodzenia a także opinie innych piwoszy.

To co, widzimy się przy kuflu?


Autor: Karolina Stachera
Zdjęcie: Pexels.com/ ELEVATE