Food trucki, rzemieślnicze piwa, wina oraz sery – w najbliższy weekend, 29-31 marca, Zajezdnia Dąbie zamieni się w miejsce uczty. Podczas Festiwalu będzie można nie tylko posmakować różnych specjałów, ale także dowiedzieć się co nieco o tradycji i historii browarnictwa oraz winiarstwa. Nie zabraknie również konkursów, pokazów gotowania oraz atrakcji artystycznych.

Wrocławscy Ulicożercy, najstarszy wrocławski Festiwal Food Trucków łączy się z pierwszą edycją Wrocławskiej Fety – Festiwalu Piwa, Wina i Sera, by zaserwować przybyłym gościom ucztę dla podniebienia. Prezentowane smakołyki będzie można spróbować i kupić, jednak to nie jedyne punkty programu.

Wydarzeniu towarzyszyć będą panele dyskusyjne, warsztaty, pokazy gotowania na żywo, foodpairingi oraz wiele atrakcji artystycznych. Poznamy bliżej tradycję i historię browarnictwa. Przejdziemy szlakiem winobrania w regionie. Nie zabraknie również konkursów z nagrodami.

PROGRAM FESTIWALU

PIĄTEK 29.03. (17:00-22:00)

SCENA FESTIWALOWA

18:00 Otwarcie festiwalu
Robimy Wrocławską Fetę – Przygotowanie sera – część I
Prowadzący Gieno Mientkiewicz

20:00 Koncert zespołu Passage

SOBOTA 30.03. (11:00-22:00)

MAŁA SALA

10:00-12:30 Warsztat – „Wino regionalne – szanse i perspektywy dla gastronomii”
Prowadzący Mariusz Kapczyński.

13:00-14:30 Warsztat – „Wiele twarzy wina”
Prowadzący Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko

SCENA FESTIWALOWA

15:30-17:30 Panel dyskusyjny – WINO połączony z foodpairingiem
Prowadzący Mariusz Kapczyński i Piotr Andruszko

Podczas panelu dyskusyjnego, Mariusz Kapczyński przejdzie ze słuchaczami szlakiem dolnośląskich winnic, opowie o tradycjach winiarskich tego regionu. Wyjawi jakie wina powstają na Dolnym Śląsku i z jakich odmian winorośli.

Foodpairing: Piotr Andruszko przygotuje na scenie festiwalowej trzy różne dania i wraz z Mariuszem Kapczyńskim sparuje je z konkretnymi winami. Publiczność będzie miała okazję skosztować przygotowanych dań oraz wybranych do nich win.

Menu:
1. Sałatka z marchewki z solonymi truflowymi pistacjami
2. Stek wołowy z antrykotu z palonym masłem i słoną kruszonką
3. Smażone banany z gruboziarnistą solą i czarnym pieprzem

18:00-19:30 Panel dyskusyjny – „Piwna scena w Polsce AD 2019” połączony z foodpairingiem
Prowadzący Łukasz Matusik, Piotr Gładczak oraz Piotr Andruszko

Foodpairing: Piotr Andruszko przygotuje na scenie festiwalowej trzy różne dania i wraz z Łukaszem Matusikiem oraz Piotrem Gładczakiem sparuje je z konkretnymi piwami. Publiczność będzie miała okazję skosztować przygotowanych dań oraz wybranych do nich piw.

Menu:
Lekkie pszeniczne
Lekka sałatka z winegretem i podwędzaną ośmiornicą
IPA Piernik z chilli i czekoladą
Porter lub Red Ale
Stek wołowy z antrykotu z wędzonym majonezem chipotle

20:00 Koncert zespołu Wszem Wobec

NIEDZIELA 31.03. (11:00-18:00)

SCENA FESTIWALOWA

12:00-13:30 Gotowanie na żywo – „Cukiniebo”
Prowadzący Gieno Mientkiewicz

14:00-15:30 Panel dyskusyjny – „Cała prawda o serze”
Prowadzący Gieno Mientkiewicz

16:00-17:00 Robimy Wrocławską Fetę – Część II
Prowadzący Gieno Mientkiewicz

18:00 Zakończenie festiwalu

Feta, Festiwal Piwa, Wina i Sera, 2019, Wrocław, Wrocławscy Ulicożercy, foof tracki, foodtack

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Bilety na poszczególne warsztaty można kupić on-line, odnośniki do sklepu znajdują się na stronie wydarzenia. Więcej informacji o Festiwalu Food Trucków Wrocławscy Ulicożercy oraz Wrocławskiej Fecie również pod tym adresem.


Autor: Karolina Stachera
Zdjęcie główne: Adrianna Machalica
Grafika: oficjalna strona Festiwalu