Studentki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej zajęły III miejsce w międzynarodowym konkursie architektonicznym. Kabina do medytacji, którą wykonały, jest energooszczędna, ekologiczna i pomaga w kontakcie z naturą.

Zadaniem uczestników konkursu było stworzenie projektu jednoosobowego, całorocznego domu o powierzchni maksymalnie 15 mkw. Konstrukcja powinna być energooszczędna, ekologiczna, a przy tym niedroga i łatwa w utrzymaniu. Kabina Aesthesia przygotowana przez studentki Politechniki Wrocławskiej miała pozwolić na medytację w otoczeniu przyrody, dodatkowo musiała być wyposażona w zaplecze kuchenno-sanitarne, ogrzewanie oraz wszystkie produkty potrzebne do przeżycia.

Przy projektowaniu skupiałyśmy się przede wszystkim na stworzeniu środowiska medytacji poprzez odseparowanie każdego ze zmysłów. Zależało nam na tym, żeby architektura nie była barierą, a raczej środkiem do osiągnięcia wewnętrznej harmonii – tłumaczy Karolina Kiełpińska jedna z twórczyń projektu.

Sale do medytacji

Konstrukcja wydaje się prosta i minimalistyczna, jest jednak o wiele bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać. Wnętrze kryje bowiem trzy odseparowane od siebie sale do medytacji, które od części kuchenno-sanitarnej oddzielone są pomieszczeniem wielofunkcyjnym. W razie potrzeby może się ono stać tarasem, miejscem do kontemplacji, sypialnią lub pokojem dziennym.

– Największym wyzwaniem było wdrożenie skomplikowanego pomysłu oddzielenia zmysłów do prostej bryły budynku, czyli dostosowanie się do kontekstu i warunków otoczenia. Dodatkowym utrudnieniem było znalezienie odpowiednich rozwiązań ekologicznych dla tak małego obiektu – mówi Karolina Kiełpińska.

Sale do medytacji nazwane: Salą Dotyku, Salą Dźwięku, Salą Widoku, są kluczowym elementem całej kabiny. To właśnie skupienie się zmysłach stanowi najważniejszy element medytacji. W całkowicie zamkniętej Sali Dotyku najważniejszą rolę pełni posadzka, ze względu na to, że nasze stopy są najbardziej wrażliwe na dotyk. Podłoga jest nierówna i wykonana z elementów znajdujących się w otoczeniu. Jeśli np. dom stanie nad jeziorem, to będzie to piasek i kamienie, a jeśli w lesie to elementy ściółki. Z kolei w Sali Dźwięku w suficie znalazły się wydrążone rury działające jak piszczały organów, które wzmacniają dźwięki płynące z otoczenia. Jedyną salą, w której znajduje się okno, to Sala Obrazu. Okno jak obraz ma pozwolić nam skupić się na końcowym etapie medytacji.

W pomieszczeniu wielofunkcyjnym znalazły się wszystkie elementy użytkowe niezbędne do codziennych czynności jak np.: toaleta czy aneks kuchenny.

Ekologiczny i energooszczędny

Projekt zakłada, że konstrukcja wykonana będzie w większości z drewna. Trzeba jednak wziąć pod uwagę różne warunki klimatyczne, a skoro ma być to dom całoroczny, musi być ocieplony. Energię do oświetlenia wnętrza zapewniają panele fotowoltaiczne, a budynek ogrzewany jest przy pomocy piecyka na olej opałowy. Wszystkie elementy musiały być nie tylko ekologiczne, ale także jak najbardziej ekonomiczne. Kabina wykonana jest z tanich komponentów, a niektóre jej elementy mogą być prefabrykowane, a przez to łatwiejsze w montażu. W efekcie budowa całej konstrukcji nie powinna trwać dłużej niż kilka dni.

 

Jury konkursu, oceniając projekt studentek z Politechniki Wrocławskiej, zwróciło uwagę, że w każdej z przestrzeni sensorycznych zastosowano elementy architektoniczne – cienkie okno, perforowane metalowe rury, teksturowane podłogi – które pozwalają wyizolować i skupić się na konkretnym odczuciu. W sumie w konkursie oceniano ponad 80 projektów z całego świata.


Autor: Adrianna Machalica
Zdjęcia: projekt kabiny