Kapryśna pogoda nie sprzyja wzmacnianiu odporności. Przeziębienia i grypy to w okresie zimowym chleb powszedni. 11 lutego obchodzimy Światowy Dzień Chorego, ale mamy nadzieję, że jak większość z Was nie będzie dzisiaj świętować – chorując.

Światowy Dzień Chorego ustanowiony został 13 maja 1992 roku przez papieża Jana Pawła II w liście do ówczesnego przewodniczącego Papieskiej Rady ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia – kardynała Fiorenza Angeliniego. Miało to miejsce w 75. rocznicę objawień fatimskich i w 11. rocznicę zamachu na życie papieża Polaka. Celem obchodów jest m.in. konieczność zapewnienia lepszej opieki chorym oraz popieranie zaangażowania wolontariatu.

Wielu „światowy dzień chorego” kojarzy się często z dniem, w którym szczególnie myślimy o tych poważnie chorych. Pamiętajmy jednak, że na nasze wsparcie mogą liczyć również ci, których dopadły jedynie sezonowe dolegliwości. Dla tych drugich mamy kilka rad, jak przetrwać ten trudny czas.

 


Malina i miód

A konkretnie gorąca herbata z sokiem malinowym i miodem. Jeżeli dla kogoś takie połączenie może wydać się za słodkie i zamulające, to rekomendujemy dodanie plasterka cytryny. Taka magiczna mikstura nie tylko pomoże w zwalczaniu przeziębienia, ale również rozgrzeje w chłodne wieczory.

herbata_z_cytryną


Rosołek

A najlepiej taki domowy. Bulion przygotowany ze świeżymi warzywami nie tylko rozgrzeje, ale dostarczy także wielu ważnych witamin i związków mineralnych. Poza tym opcja leczenia przeziębienia rosołem wydaje się bardzo smaczna!

rosół


Woda

Tak, tak, dużo wody. Niezwykle istotne podczas walki z przeziębieniem jest ciągłe dostarczanie płynów. Dobre nawodnienie chroni bowiem komórki przed wnikaniem i namnażaniem wirusów.

woda

 

W Światowy Dzień Chorego ze szczególną troską zwróćmy więc uwagę na tych, którzy potrzebują naszego wsparcia w powrocie do zdrowia. Pamiętajmy również, aby zadbać o własne zdrowie i wspierać budowanie odporności.


Autor: Ola Sopuch
Zdjęcie: pxhere.com, pixinio.com, pxhere.com