Szalona, niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju taka noc! Mowa, tym razem nie o imprezie, a o Nocy Laboratoriów na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Już w tę sobotę, 19 października, otworzą się drzwi do laboratoriów Wydziału Inżynierii Produkcji, które na co dzień nie dla wszystkich są dostępne. 

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu jest znaczącym ośrodkiem badań w dziedzinie nauk ekonomicznych – ekonomii, nauk o zarządzaniu i finansach, realizuje także badania w naukach przyrodniczych. Chcąc podzielić się swoimi doświadczeniami i umiejętnościami zaprasza na Noc Laboratoriów.

Dieta
W pracowniach badawczych będzie można sprawdzić czy dieta jest zbilansowana pod względem wartości energetycznej i odżywczej. Niezbędne jest przyniesienie własnych jadłospisów z 3 dni (w tym 1 weekendowym). Laboratorium odbędzie się w sali komputerowej 121 (I piętr, budynek Z), godzina: 19:30 – 21:00.

Magia eksperymentowania
Kolejnym warsztatem będzie magia eksperymentowania, czyli udowodnienie, że każdy z nas może być chemikiem niezależnie od wieku. Wystarczy trochę wolnego blatu w kuchni i odpowiednie produkty spożywcze, a świat szalonego naukowca okaże nam się bliższy niż kiedykolwiek. To wszystko będzie czekać na gości w laboratorium 5 (parter, budynek H), godzina: 17:00 – 17.45.

Zbadaj sam żywność w laboratorium
W trakcie kolejnych zajęć laboratoryjnych będzie można poznać budowę i wartość odżywczą jaja kurzego. Uczestnicy wykryją obecność białko w białku jaja kurzego oraz w innych produktach spożywczych. Następnie wykorzystując białko jaja kurzego udowodnia trujące działanie alkoholu. Takie eksperymenty będzie można wykonać w laboratorium IV (budynek H), godzina:16:00 – 16:45.

Chemia od kuchni
Podczas warsztatów „Chemia od kuchni” uczestnicy będą mieli możliwość przygotować samodzielnie domowych karmelków w laboratorium 5 (parter, budynek H), godzina:18:30 – 19:15.

Witamina C
Będzie można również sprawdzić czy nasz organizm jest dobrze odżywiony witaminą C oraz ocenić stopień wysycenia organizmu witaminą C poprzez wykonanie testu językowego. To wszystko w laboratorium IV, budynek H, godzina:18:15 – 19:15.

Właściwości przeciwutleniające produktów, które jemy. Co to takiego i czy nam szkodzi?
Uczestnicy warsztatów będą mogli dowiedzieć się m.in. czym są wolne rodniki? Czy owoce są lekarstwem na choroby cywilizacyjne? Czego można dowiedzieć się z etykiet produktów spożywczych? Czy trzeba bać się dodatków do żywności? Na czym polegają badania aktywności biologicznej żywności? Wiedzę na ten temat będzie można zgłębić w laboratorium IV, budynek H, godzina:17:00 – 17.45.


Autor: Adrianna Machalica
Zdjęcie: Pixabay/geralt