Zbliża się sylwester i chyba nikt nie odmówi sobie hucznego świętowania nadchodzącego Nowego Roku. Można to jednak zrobić w taki sposób, by następnego dnia czuć się dobrze i nie myśleć wyłącznie o ciepłym rosole.

Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które stosowane przed imprezą, zmniejszą szansę na kaca. Przede wszystkim – treściwy obiad. Picie na pusty żołądek to najprostsza droga do skończenia imprezy jeszcze przed północą. Alkohol jest wtedy łatwiej wchłaniany przez organizm i w większej ilości przedostaje się do krwi. Równie ważne jest regularne nawadnianie organizmu przed imprezą i w jej trakcie – szansa na ciężki poranek będzie wtedy zdecydowanie mniejsza.

Czy warto mieszać?

To pytanie zadawał sobie chyba każdy. Prawda jest taka, że połączenie piwa, wódki i szampana, wypite w małym odstępie czasowym może okazać się zbyt dużą dawką, nawet dla kogoś zaprawionego w bojach. Asertywność przy polewaniu kolejki wódki może okazać się kluczowa. Jeśli rzeczywiście chcesz mieszać wszystko, co znajduje się w Twoim barku, to zastosuj metodę „picia w górę”. Chodzi oczywiście o procenty zawarte w alkoholu – zacznij od czegoś słabszego, na przykład piwa. Kiedy pijesz wódkę – niech nie kusi Cię powrót do szampana czy wina. Kaca potęgować może także łączenie alkoholu i papierosów. Nikotyna wzmaga toksyczne działanie etanolu.

Kiedy jest już za późno

Nie tak wyobrażałeś sobie Nowy Rok. Boli Cię głowa, nie masz na nic siły. Jest jednak kilka sposobów, które mogą polepszyć samopoczucie po zatruciu alkoholowym. Pij dużo wody i herbaty. Pomóc może również kefir, jajecznica lub domowy rosół. Postaw na produkty zawierające cukry prosteowoce lub napoje z dodatkiem miodu. Odważniejsi proponują picie wody z kiszonych ogórków. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, witaminę C i bakterie probiotyczne, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Sposobów na kaca jest wiele – niektórzy sugerują, że dzień po imprezie najlepiej przespać i przeleżeć w domu, inni proponują ciepły prysznic i długi spacer.


Tekst i zdjęcie: Marcin Obłoza