„Kuchnia dla opornych” to cykl warsztatów, organizowanych w Barbarze. Pierwsze spotkanie upłynie pod znakiem domowych kiszonek.

Wszyscy miłośnicy domowych przetworów będą mieli okazję stworzyć swoje własne słoiki. Już 28 października w Barbarze odbędą się warsztaty kulinarne, poświęcone kiszonkom. Spotkanie będzie składać się z dwóch części – teoretycznej i praktycznej. Ewelina Żygadło – chemiczka, rolniczka i właścicielka gospodarstwa Milejowe Pole – opowie między innymi o historii kiszonek, procesach chemicznych zachodzących podczas fermentacji i ich wartościach zdrowotnych. Drugą część poprowadzi Arkadiusz Dziakowski – szef kuchni Malarska 25. Uczestnicy będą mogli spróbować kiszonek i poznają zasady kiszenia różnych produktów spożywczych. Z warsztatów będzie można dowiedzieć się na co zwracać szczególną uwagę, aby cały proces kiszenia zakończył się sukcesem – jak przygotować produkty i naczynia oraz gdzie przechowywać przetwory. Na koniec uczestnicy, pod okiem ekspertów, zrobią swoje własne kiszonki, które później zabiorą do domu. Warsztaty są bezpłatne, ale obowiązują zapisy pod adresem: gotujemy@wroclaw2016.pl. Spotkanie podzielone jest na dwie tury: I tura 17:00 – 18:30, II tura 19:00 – 20:30, a liczba miejsc jest ograniczona.

 


Autor: Kinga Sala

zdjęcia: mat. prasowe organizatora