Już 14 i 15 kwietnia w Zajezdni Dąbie fani wegańskiej kuchni poczują się jak w domu. Wege Festiwal to niepowtarzalna szansa na spróbowanie przepysznych dań. Poza jedzeniem na miejscu będzie można też sprawdzić m.in. rękodzieła i wegańskie kosmetyki.

Akcja z powodzeniem jest przeprowadzana od 2014 roku w różnych miastach Polski. Na festiwal przychodzi dziennie od 4 do 8 tysięcy osób – mówi Ewa Ryszewska, jedna z organizatorek. Jest to druga edycja, która odbywa się we Wrocławiu. Jak zapewniają twórcy festiwalu, jest to miejsce dla każdego: Przychodzą goście w różnym wieku – całe rodziny, młodzież i emeryci. 

Na imprezie znajdzie się 90 wystawców z wszystkich rejonów Polski. Część z nich zaprezentuje kuchnie z całego świata. Nie zabraknie wegańskiego sushi, burgerów, hot-dogów, curry, koktajli i soków, wypieków oraz rozmaitych przekąsek. Poza jedzeniem będzie można się spotkać z twórcami popularnych blogów – Vegeneratem Biegowym oraz Katarzyną Gubałą. Festiwal połączony jest także z Targami Kosmetyków Naturalnych – Eko Piękno. Dla fanów specyfików bez parabenów, aromatycznych mydeł i perfum będzie to okazja do sprawdzenia na żywo specyfików.

Festiwal rusza w sobotę o godzinie 12:00 i pierwszego dnia potrwa do godziny 20:00. W niedzielę rozpocznie się o 12:00, a bramy zajezdni zamkną się o 18:00. Wstęp jest bezpłatny.

 


Autor: Michał Mielnik