W ostatnich tygodniach na Facebooka posypały się gromy. Akcja #DeleteFacebook zatacza coraz szersze kręgi po tym, jak dane z ponad 50 milionów kont zostały wykorzystane do manipulowania wyborcami w Stanach. Jeśli chcecie zniknąć z portalu Marka Zuckerberga, może to być dobry moment. Warto jednak zabrać ze sobą najważniejsze dane.

Wszyscy użytkownicy granatowego portalu doskonale wiedzą, że ceną za jego użytkowanie jest prywatność. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak daleko idąca jest to transakcja. Próbkę tego, jak dobrze można wykorzystać nasze dane, dało w 2016 roku Cambridge Analytica. Firma ta zajmuje się marketingiem politycznym. Podczas ostatnich wyborów prezydenckich w Stanach Zjednoczonych firma wykupiła dane 270 tysięcy użytkowników od twórców quizu psychologicznego. Zyskała przy tym dostęp do danych znajomych biorących udział w teście. W rezultacie ponad 50 milionów osób było obiektem testów, podczas których rozpowszechniano nieprawdziwe wiadomości na ich tablicach. Fake newsy działające na emocje stały się narzędziem propagandy.

Facebook jest obecny na ponad 2 miliardach urządzeń – mobilnych oraz stacjonarnych

#DeleteFacebook?

Z Facebooka zniknęły między innymi strony Space X, Tesli oraz amerykańskiego Playboya. W Stanach Zjednoczonych młodsi użytkownicy pozbywają się kont, ponieważ uznają je za nic nieznaczące (meaningless). Od niedawna Facebook pozwala na trwałe usunięcie konta wraz z wszystkimi przynależącymi do niego danymi. Dotychczas możliwa była tylko dezaktywacja konta. Jednocześnie pomoc techniczna serwisu przyznaje, że usunięcie konta może zająć do 90 dni. Główne przyczyny są dwie. Pierwsza to ogromna liczba danych, które portal przechowuje. Druga, to ogromna liczba miejsc i serwerów, na których one się znajdują.

Jak zachować kopię danych przed usunięciem konta?

Facebook znacznie uprościł dostęp do danych, które zbiera. Aby uzyskać do nich dostęp musimy kliknąć małą strzałkę rozwijającą opcje po prawej stronie, a następnie wybrać ustawienia. Gdy już otworzy się sekcja ustawień ogólnych, ostatnią opcją w środkowej części ekranu będzie możliwość pobrania paczki z danymi. Facebook poprosi was o ponowne podanie hasła. Szykowanie paczki może potrwać chwilę. W odpowiednim momencie zostanie dostarczony e-mail z zawartością gotową do pobrania.

Wystarczy przejść do ustawień…
…oraz wybrać ostatnią opcję

Dlaczego zajmuje to tyle czasu? Dowiecie się w momencie, gdy wasza paczka zostanie już przesłana. Facebook zbiera naprawdę sporo danych. I nie chodzi o żadne sekretne nagrania z rozmów telefonicznych (choć jeśli zainstalowaliście aplikację na telefonie z Androidem 5.0 lub wyższym, portal wie o SMSach i rozmowach). Największą część paczki będą stanowić wszystkie zdjęcia, filmiki i nagrania z rozmów na Messengerze. Będą tam nawet rozmowy, które zostały już usunięte lub opuszczone. Nie zabraknie też danych, jakie posiadają o was reklamodawcy.


Autor: Michał Mielnik
Zdjęcia: Pixabay; Cover: Max Pixel

- POLECAMY -
Eleven Bike Fest