Kiedy zaczyna się sezon na truskawki?
Owoce są cenionym i zdrowym składnikiem diety, bardzo chętnie kupuje się je zarówno do jedzenia na surowo, jak i do wykorzystania w deserach, ciastach czy przetworach, takich jak choćby soki oraz dżemy. W przypadku owoców miękkich najchętniej wybiera się je w szczycie sezonu, z uwagi na dostępność i korzystną cenę. Do najpopularniejszych należą truskawki, które bardzo silnie kojarzą się z pełnią lata. Zwykle są jednak oferowane znacznie dłużej.
Czym wyróżniają się truskawki?
Truskawki to owoce oferujące bardzo bogaty aromat i niezwykle delikatny, lecz orzeźwiający smak. Poza nimi cechują się wieloma walorami prozdrowotnymi. Można w nich znaleźć witaminę A, C oraz K, a także E i kompleks witamin B, w tym niacynę, tiaminę, ryboflawinę, kwas pantotenowy, a także foliowy. Truskawki obfitują też w mikro- i makroelementy. Znajdziemy w nich potas, żelazo wapń, magnez i fosfor, ponadto cenne naturalne polifenole będące przeciwutleniaczami. Owoce te mają również niewielką liczbę kalorii i korzystny indeks glikemiczny. Owoce z polskich upraw cieszą się dużym zainteresowaniem, stąd często są przeznaczane na rynki zagraniczne, a wśród plantatorów bardzo popularny jest eksport truskawek. W Wielkopolsce zajmuje się nim Przetwórnia Owoców i Warzyw LOMANIA. Warto też pamiętać, że świeże owoce można z łatwością mrozić, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje właściwości.
Kiedy są dostępne truskawki?
W Polsce uprawia się wiele odmian truskawek, które różnią się od siebie zarówno rozmiarem owoców, jak i ich barwą oraz smakiem, a także okresem, w jakim są dostępne. Owoce pochodzące z upraw pod osłonami są obecne na rynku już od wczesnej wiosny, a więc połowy maja i można je kupować do późnej jesieni, zazwyczaj do października. Największa obfitość będzie jednak związana z uprawami gruntowymi, w przypadku których sezon tradycyjnie rozpoczyna się w czerwcu i może trwać przez całe lato, a w sprzyjających warunkach nawet do jesieni. Firmą specjalizującą się w eksporcie truskawek jest Przetwórnia Owoców i Warzyw LOMANIA z Wielkopolski, która zajmuje się uprawą i przetwórstwem pieczarek, a także eksportem wiśni i gruszek. W ofercie ma także dostarczanie pieczarek w postaci blanszowanej, sterylizowanej i pasteryzowanej, jak również gotowych przetworów np. farszu pieczarkowego.