olej roslinny

Rodzaje olejów roślinnych

Tłuszcze to podstawowe składniki pokarmowe niezbędne w diecie każdego człowieka. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim oleje roślinne, zawierające m.in. cenne kwasy omega-6 i omega-3 korzystne dla zdrowia. Piszemy, czym wyróżniają się te produkty i jak je dzielimy. Obalamy też powszechne mity związane ze spożywaniem rafinowanych olejów.

Czym są oleje roślinne?

Oleje roślinne to tłuszcze zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie. Spożywanie tych produktów ma pozytywny wpływ na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i opóźnianie procesów starzenia. Umożliwia również właściwe wchłanianie witaminy A, D, E, K. Poza tym, oleje roślinne zawierają cenne kwasy wielonienasycone, w tym omega-3 i omega-6, są też źródłem witaminy E. Jako nośnik smaku tłuszcze poprawiają smak potraw. Aby zachować wartości odżywcze i walory smakowe olejów roślinnych, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Zaleca się, aby składować je z dala od promieniowania słonecznego, które pogarsza ich właściwości.

Rodzaje olejów roślinnych

Tłuszcze roślinne powstają w procesie tłoczenia oleju z ziaren lub orzechów. Największe znaczenie w odżywianiu, a także w branży spożywczej mają: olej rzepakowy i olej słonecznikowy. Jednak na sklepowych półkach można znaleźć o wiele więcej produktów tego typu. Do innych roślinnych olejów spożywczych zalicza się m.in.:

  • olej lniany,
  • olej kokosowy,
  • oliwę z oliwek,
  • olej z pestek winogron,
  • olej sezamowy,
  • olej z orzechów włoskich,
  • olej migdałowy.

Powyższa lista rzecz jasna nie zawiera wszystkich jadalnych rodzajów tłuszczy roślinnych. Ze względu na nieco odmienne właściwości poszczególnych olejów, warto dokonywać zakupu także tych mniej popularnych. Oprócz dodawania do posiłków, świetnie sprawdzają się też w kosmetyce. Jedną z firm dostarczających oleje spożywcze jest producent oleju roślinnego ERJOX.

Czy warto spożywać rafinowane oleje roślinne?

Wiele osób jest przekonanych o tym, że rafinowanie olejów pozbawia je cennych substancji pokarmowych i źle wpływa na ich właściwości. W rzeczywistości jednak, rafinowanie jest czynnością oczyszczania z substancji niekorzystnych pod względem zdrowotnym i funkcjonalnym. Dzięki temu procesowi olej zyskuje dłuższą datę spożycia i ma wyższą temperaturę dymienia (co pozwala na smażenie i pieczenie, nawet w wysokich temperaturach). Oprócz tego, rafinowany olej nie zmienia smaku i zapachu dań.

Dodaj komentarz